Jiu-jitsu bij Shinrai vs. Jiu-jitsu sport

Senjō Ryu Jiu-Jitsu

Veel mensen noemen ons een sport als ze Senjō Ryu Jiu-Jitsu voor het eerst zien. “Wat voor sport doen jullie?”, is vaak de eerste vraag. De opmerking “Ik heb vroeger ook een vechtsport gedaan” horen we ook vaak.

 

Voor de duidelijkheid: de jiu-jitsu die wij in Utrecht beoefenen is geen sport. Waarom niet?

 

  1. Wij werken niet met wedstrijdregels. Alles is toegestaan om het gevecht te winnen (en voor zover toelaatbaar binnen een bepaalde morele code- we zijn geen criminelen!).

 

  1. Wij hebben geen scheidsrechter die klaar staat om het gevecht te beëindigen. Voor ons bestaat de TKO (technical knockout) niet. We simuleren in onze training veel situaties waarin je er alleen voor staat, en waarin je meerdere tegenstanders kunt verwachten. Daarom dragen we er extra zorg voor dat jij zelf het gevecht beëindigt, met beheersing en peripheral awareness.

 

  1. Er is geen ring. We gaan er vanuit dat de gevechtssituatie in zeer uiteenlopende omgevingen kan plaatsvinden. In de kroeg, op straat, zittend, liggend, staand, met muur, zonder muur, steeg, auto, noem maar op.

 

  1. Je prestatie is net zo belangrijk als je inzet. Binnen de sport kunnen resultaten nog wel eens belangrijker gevonden worden dan intentie, proces en inzet. Bij Senjō Ryu Jiu-Jitsu in Utrecht geldt dat niet. Natuurlijk streven we naar resultaat: we willen dat je er in het gevecht levend vanaf komt. Maar we willen ook dat je leert omgaan met alle ups en downs die het leven te bieden heeft. De krijgersmentaliteit is daarin van vitaal belang.

 

  1. Respect, respect, respect. Wij hebben respect voor al wat leeft, ook onze tegenstander. Het uitgangspunt is een gevecht op leven en dood. Dat is niet niks! Iemand die de moed kan opbrengen om een dergelijke situatie onder ogen te komen verdient respect en niets minder.

 

Daarom noemen wij Senjō Ryu Jiu-Jitsu liever een krijgskunst, en geen vechtsport.

I am test text for Call to action.