Jiu-jitsu in Utrecht

Jiu-jitsu in Utrecht

Ju-jutsu, ook wel  柔術, Jiujitsu, jūjutsu, ju-jitsu, jiu-jitsu of jioe-jitsoe genoemd, zijn vechtkunsten waarbij de nadruk ligt op flexibiliteit.

Senjō Ryu Ju-Jutsu is een effectieve krijgskunst waarbij de focus ligt op het buiten gevecht stellen van een of meerdere tegenstanders, met en zonder wapens. Omdat veldslagen vroeger uren konden duren en daarbij harnassen werden gedragen heeft men een manier ontwikkeld om te vechten zonder daarbij veel kracht te gebruiken en zichzelf uit te putten. Dit kan door vloeiende technieken te gebruiken, in het Japans Ju-Jutsu. Senjō Ryu Ju-Jutsu is daarmee zeer geschikt voor zelfverdediging, politie, militairen en vrouwen.

Jiu jitsu in Utrecht

Senjō Ryu Ju-Jutsu wordt reality based beoefend. Dat wil zeggen dat er zo snel mogelijk naar toe wordt gewerkt dat de oefenpartner een echte aanval uitvoert. Het succesvol omgaan met deze aanval is van het hoogste belang. Het leren van goed aanvallen is dus essentieel om een goede oefenpartner te kunnen zijn.

Belangrijk is dat militairen op uitzending nog steeds een soort harnas dragen en diverse uitrusting. Dus het efficiënt bewegen is nog steeds actueel. Om nog maar niet te spreken van de onmisbare mentale vaardigheden voor een krijger.

Senjō Ryu Ju-Jutsu is zeer breed. Naast Ju, zijn er harde, go, technieken. Verder wordt de basis aangeleerd van het mesvechten (tanto-jutsu), stokvechten (jo-jutsu), dorsvlegel vechten (nunchaku-jutsu) en zwaardvechten (ken-jutsu). Deze wapens moeten worden bestudeerd omdat anders een oefenpartner nooit een realistische gewapende aanval kan uitvoeren.

Tevens leren deze wapens een specifiek bewegingspatroon en het begrip daarvan aan. Bovendien staan ze model voor diverse soorten voorwerpen die in het dagelijkse leven kunnen worden aangetroffen en gebruikt. Voor gevorderden zijn er nog de bo, sai, kusarigama en tonfa.

Naast fysieke vaardigheden, worden ook mentale vaardigheden aangeleerd. Deze zijn onmisbaar op een slagveld en zeer bruikbaar in het dagelijkse leven.

Op gevorderd niveau smelten Senjō Ryu Ju-Jutsu en Senjō Ryu Aiki-Jutsu samen.

what they say