Jiu-jitsu bij Shinrai vs. Braziliaans jiu-jitsu

Braziliaans jiu-jitsu

Als je niet zoveel weet van de “martial arts” wereld kun je denken dat alle jiu-jitsu hetzelfde is. Dat is niet zo. Ten eerste is elke jiu-jitsuka weer anders, en ziet zijn/haar jiu-jitsu er anders uit. Maar er zijn ook verschillende jiu-jitsu stijlen.

Braziliaans jiu-jitsu is een stijl die tegenwoordig erg populair is, dankzij de wijd verspreide scholen van de Gracie-familie, en de populariteit van MMA (mixed martial arts) en de UFC (ultimate fighting championship). Hoewel Braziliaans jiu-jitsu zijn wortels heeft in de Japanse krijgskunst, heeft het inmiddels een eeuw de tijd gehad om zich te ontwikkelen tot een eigen vorm.

Klaar voor de strijd? Kom een Jiu Jitsu proefles doen in Utrecht!

Braziliaans jiu-jitsu in utrecht

Aan het begin van de 20ste eeuw is er een aantal Japanners, waaronder leerlingen van de grondlegger van judo, Jigorō Kanō, naar Zuid-Amerika afgereisd om daar judo te onderwijzen. De broers Carlos en Hélio Gracie waren een van hun eerste leerlingen. Omdat met name Hélio zo klein gebouwd was, heeft hij een judo ontwikkeld wat zich vooral in newaza, op de grond, afspeelde. Hij kon al die grote kerels staand (tachi-waza) namelijk niet aan. Braziliaans jiu-jitsu is geschikt om grotere tegenstanders te verslaan, omdat het gebruik maakt van hefboomkracht (in de vorm van overstrekkingen, verwurgingen, klemmen, omcirkelen met de benen enzovoort).

In tegenstelling tot Senjō Ryu Jiu-Jitsu is Braziliaans jiu-jitsu vooral ontwikkeld voor de wedstrijd- of duelvorm. Dit betekent dat Braziliaans jiu-jitsu niet geschikt is voor meerdere tegenstanders- in zo’n gevecht wil je namelijk juist niet naar de grond. Ook mijdt Braziliaans jiu-jitsu de groffere, brutere en wellicht meer voor de hand liggende zetten in het gevecht zoals haren trekken, in de ogen steken en de geslachtsdelen aanvallen.

Omdat Senjō Ryu Jiu-Jitsu terug grijpt op de oude Japanse traditie van de samurai, produceert deze stijl een completere krijger. Voor de eerste dan werken we aan vier wapens (boken, jo, tanto en nunchaku), kihon (stoten en trappen), wat we vervolgens ook combineren met alle jiu-jitsu technieken die we leren. Daarnaast moeten we de kata’s (vaste vormen) ook niet vergeten, en ukemi, het rollen! De ukemi van de meeste Braziliaanse jiu-jitsuka is erg basic, omdat er minder gevallen, gesprongen en gedoken hoeft te worden.

De Senjō Ryu Jiu-Jitsuka kan echter beter geen wedstrijd aangaan met een Braziliaans jiu-jitsuka. De loaatste kan beter uit de voeten met wedstrijdregels, en heeft een grote trukendoos vol verwurgingen, overstrekkingen en manieren om daar te komen. De Braziliaans jiu-jitsuka zal ‘ons’ verleiden tot een wedstrijd op de grond, in ‘guard’ (tussen de benen), waar hij/zij in het voordeel is, en allerlei strategieën kan beginnen. De Senjō Ryu Jiu-Jitsuka bereidt zich niet voor op de wedstrijd maar op een gevecht op leven en dood, zonder regels. In zo’n gevecht verwachten wij in het voordeel te zijn. We pakken een gelegenheidswapen, houden de ogen open voor meerdere tegenstanders, en als de Braziliaans jiu-jitsuka ons in full guard trekt, vallen we vol met onze knie in het geslachtsdeel (dat mag in de wedstrijd niet).

Dat is het verschil. Osu!